Mata Zum













Kotosh


Eile rygasin tanktopi v2el kirkaga p6llul ja t2na olen p2ikesep6letusest t2iesti oimetu olnud esimese poole p2evast. Mul on nyyd naturaalne maika alaliselt seljas.
Mis puudutab hispaania (siin kastiilia) keele 6ppimist siis v6rreldes olukorraga saksamaal peale esimest kuud tunnen ma siin ennast juba t2iesti mugavalt. Saksas oli palju puisem seis. Saan primitiivsel tasemel igas olukorras hakkama. Muidugi tuleb iga p2ev k6vasti s6naraamatut ja tabeleid lapata ja vahest 6pikut lugeda. Hispaania keelt on eriti lihtne h22ldada, s6nad on yldiselt lihtsad (ladina keelest, rahvusvahelised, lyhikesed jne), ent n2iteks minevik, k2skiv k6neviis ja pooramine on kohati t2ielik peavalu. Selleks, et yhte ebareeglip2rast verbi minevikus poorata tuleb palju tabelites sobrada. Verbid on yldiselt veits v6ikad kasutada.
See on Enele:
Eso es todo! (See on k6ik! poesituatsioonis n2it) = Oso es todo! (Karu on k6ik)
Tu comes tokosh. (sina sood tokoshit) = Tokomesh
Mas o menos (v2hem v6i rohkem) = macho menos = mas macho(s) que menos (rohkem macho/isaseid kui v2hem)
Un rato(n) yks hetk(rott)

Huanucos elab u 160 000 inimest, ent poelettidel on umbes sama kraam mis tee22res kraavis. Selleks, et tavalist n2okreemi osta tuli mitu apteeki (hygieenitooted on apteekides) l2bi joosta ja 2rap6tata maailma k6ige rasvasem klassikaline sinine Nivea kreem, mitu naistele m6eldud Q 10 vananemisvast ookreemi ja erinevaid ihupiimasid kuni l6puks ikkagi mingis pisikeses roosa kaanega potsikus naistekreem ostetud sai.
Tekstiilimaailmas on olukord veel kurvem. 99 protsenti riietest on K6IK mingid Armani, Nike'i jne eriti hip`ide noortep2raste mudelite v6ltsingud. Tahtsin endale tavalist pikkade k2istega puuvillast s2rki osta, ent poodides oli pilt nii r6ve(mingid yledisainitud t2nap2evased noorter6ivad), et j2tsin ostmata. Jalatsitega on yldiselt sama lugu, ent selle vahega, et kui h2sti otsida ja 6igetes poodides k2ia siis u 5 - 10 protsenti neist on originaalid ja ysna k6rge hinnaga Peruu kohta. Riideid Huanucos sisuliselt ei ole. Jalatseid on natukene, aga sa pead oma jala koos kilekotiga tossu sisse toppima kui jalga proovida tahad. Odekolonnid n2iteks on k6ik kohalikud (pigem joomiseks kui kaelavalamiseks) jne. Supermarketeid ei ole, kaubamaju ei ole. Jahvatatud kohvi on natukene teatud kohtades. Poode on mustmiljon, aga see pilt on nagu mustmiljon k2rbest - k6ik yhesugused mustad ja m6ttetud. No luksuskaupu pole. Prahi on sajaga.
V2likohvikuid/soogikohti/baare p6him6tteliselt ei ole. yhte jahvatatud kohviga kohvikut tean, ent seal on paar lauda ja tegelikkuses myyakse seal lihtsalt kohvi. Hubaseid kohvikuid ja soogikohti ei ole. Minu lemmikbaar Trepiche (La Hacienda) ei hiilga v2ga muskikaga, ent ei j22 muidu oma euroopa vendadele milleski (peale "naistehirmpeldikute" - ilma jooksva vee, paberi ja prill-laudade) alla ja yletab neid heade kokteilide poolest. Siin on "maailma parim kliima" ent v2ljas suua ei saa.
Kliima on super t6esti - kuiv, p2ikeseline ja tuuline. P2eval palav, ent mitte tapvalt kuum ja oosel jahe, ent mitte kylm. Tuul on hea, ent selle kombo tolmuga halb. Ysna jube vahest asfalteerimata t2navatel. Beelzebubi k2silased k2rbsed panevad kuu aja jooksul k2rsad pea alla ja kaovad kuhugi kudema ja surema ning neist sab lahti. Kuigi kohalik Mata Zum repellent aitab h2sti. Kokkuv6te on see, et kui Peruus mingeid kindlaidi ylemaailmseid br2nde tarbida tahad siis neid saab osta Limas. Seal on ka isegi kaubamaju jms. Ainus meie jaoks hea asi mida siin, nagu ka igas peruu linnas odavalt osta saab ja mis pole toit v6i k2sitoo on mobiiltelefonid. 400 soliga saab endale p2ris korraliku pilli juba. U alla 15oo krooni. Samas mp3-m2ngijate maailmas pilt nii roosiline pole. 6nneks on ameerika l2hedal ja internetist saab k6ike tellida.
Siin piirkonnas syyakse naljakat kartulikisselli nimega Tokosh. See on tumehall loga v2ga veidra konsistentsiga kartulitykkidega selles. Eestlase jaoks pole sellel pealtn2ha kartuliga mitte mingisuguseid yhiseid jooni. K6ige krooniks haiseb kogu kupatus nagu lehmalaut. Maitse on t2iesti meeldiv, ent odoor on kurikuulus. On juhtunud, et kylalised kaugemalt, on laual aurava tokoshi p2rast tuppa sisseastudes oma jalan6usid kontrollima asunud, kartes olla astunud lehmas6nnikusse. Samas on Huanucos yks ameerikate vanimaid (4000 a vana) templeid. "Ristatud k2te" ehk Kotoshi tempel. Tokoshil v6iks ka oma tempel olla.
Turvakodus poorduvad nooremad ja eriti tydrukud mu poole poordumisega: "Joven Mart" ehk noormees Mart. Soogilauas tahetakse mind alati esimesena teenindada ja kui ma kuhugi ruumi sisenen kus toolid h6ivatud on siis keegi noorematest tahab mulle kohe yhe vabastada. Ma pole yldiselt sellise t2helepanuga harjunud ja tihti keeldun neist hyvedest ning yritan ise v2iksematele lauas toitu ette t6sta. Palcamayos tee22res kollektivo (mingi tavaline pikakereline luukp2raga toyota s6iduauto) peale h22letades hyppas vahest eesistmelt m6ni ketshua naine koos sylelapsega v2lja ja yritas tagaluugist pagasisektsiooni ronida, et gringole iste anda. L2ksin muidugi ise koos linnugripi kukkede ja teiste inimestega sinna pagasiruumi ja keeldusin sellisest tsirkusest, ent jah, imelik. Nendes Palcamayo kollektivodes oli vahest ysna palju rahvast: korra oli 3 meest ees (2 juhi k6rbvalistmel on tavaline) 4-5 taga ja mina koos 3 koti kartulite 2 lapse ja veel 2 t2iskasvanuga pagasiruumis luugi taga.

1 comentario:

Anónimo dijo...

Hakka haaremit pidama. : )